Tips voor het onderhouden van je deken

Een goede deken is een dure aankoop, onderhoud is dus erg belangrijk bij je deken. Je wilt natuurlijk dat de deken zo lang mogelijk mee gaat. Hieronder een aantal tips voor jou om zo lang mogelijk plezier te hebben van je mooie deken.

Zand afborstelen

Als je paard veel op zand staat is het aan te raden om het zand regelmatig met een zachte borstel van de deken af te borstelen. Hiermee voorkom je dat zand gaat schuren op de deken en de waterdichte coating laag beschadigt.

Hang de deken op

Door het opvouwen van de deken kan het vuil en zand op de deken gaan schuren. Het beste is dus om je deken op te hangen. Wil je de deken opbergen voor een langer periode? Zorg dan dat de deken schoon en gewassen is, en je de deken opbergt in een droge, geventileerde ruimte.
Dit is een fijn systeem hiervoor:
https://www.paardendekens.nl/store/product/dekenrekken-up-down 

Repareer beschadigingen

Beschadigingen verkorten de levensduur van de deken. Repareer deze zo snel mogelijk. Heeft je paard staan stoeien met een ander paard en zit er een scheur in de deken? Plak deze dan met bij ons verkrijgbare reparatiesetjes. Behandel dekens met een impregneermiddel om de waterafstotende laag te herstellen. 

Vermijd de hoge drukspuit

Veel mensen spuiten hun deken af met een hoge drukspuit, niet doen! De harde straal kan ook de waterdichte coating onherstelbaar beschadigen. 

Breng je deken naar een dekenwasserij

De dekenwasserij heeft ervaring heeft met het wassen van paardendekens. Deze zal de deken professioneel wassen aan de hand van de wasvoorschriften. 

Zelf de deken wassen

Natuurlijk kan je ook zelf de deken wassen. Verdiep je dan eerst in de wasvoorschriften van de fabrikant. Te heet wassen of te heet drogen zal namelijk de deken beschadigen. Als je de deken wel zelf wast doe deze dan niet in de droger en behandel na het wassen de deken met een impregneermiddel.
U kunt het beste onze speciaal ontwikkeld wasmiddel gebruiken.

Wacht nooit te lang met het wassen van je dekens.
Mest en urine tasten de waterdichte coating aan en kan voor onherstelbare lekkage zorgen.